Avocado
Avocadoul este un aliment ce se bucură -bine meritat- de laude și recomandări din partea nutriționiștilor din toată lumea, fiind inclus in grupa alimentară ‘superfoods’ (superalimente). Acest fruct este produsul copacului Persea americană, nativ Mexicului și Americii de Sud în general, însă proprietățile sale extraordinare l-au popularizat cu succes în toate părțile lumii, așadar îl găsim cu ușurință și la noi.
Pe lângă faptul că este delicios, prin cunoscutul preparat guacamole și multe alte gustări, salate, smoothie-uri sau chiar deserturi, acest fruct este extrem de bogat în nutrienti, așadar este un element perfect dintr-o masă gustoasă și sănătoasă!
Fructele avocado sunt cele mai bogate in grăsimi (aprox 75% din masa totală), însă acestea sunt grasimi ‘sănătoase’. Avocado conține: grăsimile monosaturate și acid oleic, 13 vitamine: A, C, D, E, K, E și 8 tipuri de vitamina B, inclusiv B6, B12 și acid folic, precum și alte elemente nutritive (potasiu, luteină, antioxidanți, fibre).
Conținutul de grăsimi monosaturate îl fac un bun prieten al vegetarienilor și veganilor, înlocuind cu succes carnea și produsele lactate. Numeroase studii au arătat de asemenea diferențe significante în starea de sănătate generală a consumatorilor de avocado, punându-se accent în special pe contribuția pe care acesta o are în menținerea unor niveluri optime de colesterol.
Acidul oleic este considerat principalul element ce contribuie la scăderea tensiunii arteriale din uleiul de măsline și… ghiciti ce?! Avocadoul îl conține din plin! Dintre cele 75% de procente de grăsimi, majoritatea o constituie acidul oleic. Aceste grăsimi sunt de asemenea vitale în absorbția de către corp a antioxidanților din alte alimente. Întrucat aceștia sunt solubili doar în grăsime, nu pot fi preluați de către organismul nostru în alt mod, fiind irosite în procesul digestiv. Așadar vă recomandăm adăugarea avocadoului în salate și, în general, în combinație cu legume pentru a le pune cu adevărat în valoare.
Recomandăm asocierea cu legume, întrucât avocado este un fruct ce se digeră mai lent decât restul fructelor.
Un alt nutrient prieten de nădejde în probleme cardiovasculare, de tonus muscular, anxietate și stress, precum și metabolism, este potasiul. Fructul asociat în general cu acest nutrient este banana, insa in caz ca nu știați 100g de avocado conține cu 4% mai mult potasiu decat aceeași cantitate de banane.
Cum se alege un avocado copt? Pentru o consistență cremoasă a fructului, coaja acestuia trebuie să fie închisă la culoare și intactă, iar la atingere acesta trebuie să fie ușor moale. Din moment ce acest fruct se coace după ce este cules, aceeași metoda o poți adopta și tu, daca găsești fructul foarte tare la magazin. Îl cumperi cu mai mult de 2 zile înainte de a-l consuma, departe de soare sau frigider și în câteva zile va fi numai copt și bun.
Sfat culinar!
– bineințeles găsești nenumărate rețete ce conțin avocado, însă un mod foarte simplu în care îl poți integra în alimentația ta și a celor mici este înlocuirea maionezei din sandvișuri cu o linguriță creamoasă și delicioasă de avocado.
Poftă mare!
Surse:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=100
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=5
http://www.avocadosource.com/CAS_Yearbooks/CAS_57_1973/CAS_1973-74_PG_070-071.pdf
https://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-avocado/