Lintea
Lintea este una dintre primele plante cultivate de om pentru uz alimentar, începănd chiar din neolitic, motiv pentru care nu ar trebui să ne mire că face parte din cele mai ușor de digerat alimente.
Este o leguminoasă de bază completă, preferată în prezent de asiatici și mediteraneeni, dar mai ales de către vegetarieni, foarte bogată în:
– antioxidanți – care ajută la apărarea celulelor de acțiunea nocivă a radicalilor liberi;
– proteine;
– fibre solubile – previn bolile cardiovasculare, reduc asimilarea glucozei din sânge – acțiune foarte benefica pentru diabetul de tip 2 – județul Prahova se bate pentru locul 1 la numărul de bolnavi de diabet;
– fibre insolubile – combat constipația, prin ușurarea tranzitului intestinal,
– minerale (fosfor, fier, zinc, magneziu) – fosforul joaca un rol foarte important în menținerea sănătății oaselor și a dinților, fierul are rol esenșial în transportul oxigenului în organism și pentru formarea globulelor roșii, zincul intră în reacțiile imunitare și accelerează cicatrizarea rănilor, iar magneziul întărește sistemul imunitar;
– vitamine: A, C, grupa B (B1, B2,B3, B5, B6, B9 – acidul folic), E, K;
– carbohidrați;
– acizi grași – omega 3 și omega 6;
– aminoacizi.
Prin conţinutul ridicat de fibre, vitamine, minerale, antioxidanţi şi fier, lintea reprezintă o sursă de energie pentru organism, menţindu-l tânăr şi sănătos. Combate insomnia, crește rezistența fizică la efort, combate anemia, încetinește progresia bolii Alzheimer. Este chiar recomandată în tratamentul post-operatoriu.
Mai mult, este dovedit ştiinţific că lintea ajută la dezvoltarea memoriei şi la creşterea capacităţii de atenţie şi memorare.
Pentru că este bogată în proteine, este iubită și consumată foarte mult de către vegetarieni.
Fierul din linte o face aliatul perfect al femeilor aflate la menstruaţie, care sunt expuse riscului de deficit de fier. În plus, lintea este unul dintre cele mai bune alimente ce trebuie să facă parte din meniul unei femei însărcinate sau a unei mămici care alăptează.
Cum poți introduce în alimnetația ta de zi cu zi lintea? Simpul: ca supă cremă, în salate, tocănițe, cu paste, ca și garnitură. Cât de curând vom posta rețete pe care să le poți avea la îndemână oricând.
Sfaturi și trucuri:
Lintea roșie, pentru că fierbe mai repede și îsi pierde textura solidă mai ușor, este folosită cel mai des la supele cremă.
Lintea verde și cea maro sunt utilizate mai mult în tocănițe, pentru că își pastrează forma în procesul termic.
Surse
http://ro.wikipedia.org/wiki/Linte
http://bioaddict.ro/blog/corpul-meu/lintea-beneficii-pentru-organism/
http://diversificare.ro/alimente/2011/02/linte-sursa-importanta-de-proteine/
Sunt fan convins al preparatelor din linte, mai ales al supelor crema de tip arab, turcesc, orientale in general. Dar astept cu nerabdare si alte preparate pe care nu le cunosc inca, de la echipa h12!
Sanatate!