Porumbul
Originar din America de Nord, adus în Europa de către Cristofor Columb, porumbul este una dintre cele mai populare și mai versatile cereale, este gustos, sățios și sănătos.
Chiar dacă majoritatea suntem familiarizați cu porumbul galben – de unde și denumirea de “grindina de aur” trimisă de zeul Soare pentru a-i hrăni pe oameni, acesta se gasește într-o mare varietate de culori – alb, roșiatic, purpuriu, negru.
Porumbul stă la baza a numeroase mâncăruri tradiționale din diverse țări – mămăligă, tortillas, burritos, a unor snack-uri cum ar fi popcorn-ul sau chips-urile din porumb sau este consumat fiert / copt. În zilele noastre, în România, îl întâlnim cel mai frecvent sub forma preferată de orice copil: pufuleții 🙂
Este bogat în proteine, ceea ce îl face o sursă bună de energie, și carbohidrați, care nu permit depunerea grăsimilor. Porumbul conține fibre, vitamina C și alți antioxidanți (de ex. porumbul conține un carotenoid cu proprietăți antioxidante puternice care se gasește și în portocale, papaya, ardei grași sau mandarine, însă este în cantități mult mai mari în porumb), și cantități mai mici de vitamina B3, vitamina B5, vitamina B9 (acid folic) și mangan.
Porumbul are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat în primul rând ca aliment (cereală) și apoi ca plantă medicinală.
Porumbul a fost îndelung utilizat în bucătăria tradiţională românească prin făina de mălai gătită. Mămăliga este adjuvant în detoxifierea organismului şi curăţirea intestinelor, reglează concentraţia de glucoză în sânge și reduce cantitatea de colesterol din sânge. Un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene.
Nici mătasea porumbului nu a rămas fără întrebuințări. Ceaiul preparat din mătase de porumb este foarte eficient ca diuretic şi pentru eliminarea pietrelor la rinichi.
Porumbul nu conține gluten, deci poate fi consumat și de cei cu intoleranță sau boală celiacă și înlocuiește cu succes orezul, grâul și alte cereale cu gluten.
De asemenea, este dovedit științific faptul că porumbul își păstrează până la 63% din proprietăți prin tratareea termică și, în același timp, își sporește efectele benefice asupra organismului nostru.
Contraindicații ale consumului de porumb:
– nu este indicat consumul mare de porumb în cazul persoanelor ce au un risc crescut de boli de inimă sau diabet;
– pentru că este bogat în fructoză, adesea este folosit ca îndulcitor. Evitați consumul de alimente ce conțin astfel de îndulcitori, pentru că este mult inferior zaharului și este o cauză a obezității;
– mătasea de porumb conține tanin, care se elimină în momentul fierberii. Astfel, dacă ești alergic la tanin nu consuma ceaiul din mătase de porumb;
– dacă urmezi un tratament cu furosemide, este contraidicat consumul de ceai de mătase de porumb;
Având în vedere că este unul din vegetalele cele mai predispuse la tratamente de modificare genetică, îți recomand să deschizi bine ochii când mergi la cumpărături. Din fericire, din acest punct de vedere, produsele românești sunt încă printre cele mai naturale.
Surse:
http://www.mihailovici.ro/archives/category/romania-pozitiva-2/tratamente-naturiste/page/7
http://www.gorjeanul.ro/sanatate-2/matasea-de-porumb-vindeca-orice-boala#.VpT_m9CsilI
https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/health-benefits-of-corn.html
http://www.eatingwell.com/blogs/health_blog/is_corn_healthy_or_not_5_myths_about_sweet_corn_busted