Oul
Atât de mic și fragil, și totuși atât de controversat, oul conține unele dintre cele mai cunoscute vitamine, minerale și aminoacizi care ajută la menținerea funcțiilor esențiale ale organismului, respectiv: cei 9 amino-acizii esențiali corpului uman, vitaminele A, D, B2, B9, B6, B12, calciu, fosfor, fier și potasiu.
Tot în ou se găsește și colina, un element nutritiv foarte important pentru dezvoltarea creierului bebelușilor și buna funcționare a creierului la adulți. Oul este unul din puținele alimente care conține vitamina D in mod natural.
Atenție însă! Oul nu conține toți nutrienții necesari organismului, cum ar fi vitamina C și hidrații de carbon.
Cum este bine să consumăm ouăle?
Cel mai indicat mod de a consuma oul de găină sau de prepeliță este în varianta fiartă. Pentru a fi digerat mai ușor (1-2 ore), este recomandat ca oul fiert să fie moale, nu tare – în acest caz se digeră dupa 3 ore.
Oul de gâscă sau de rață trebuie gătit o perioadă mai lungă de timp, pentru a ne asigura de eliminarea bacteriilor nedorite.
Ouăle de gâscă și cele de rață
Fiind păsări care iși petrec mult timp în apă, bălți, medii murdare, intră în contact cu mulți microbi și bacterii, facilitând astfel infestarea cu Salmonela – în cazul celor crescute la curte. Acest lucru este posibil din cauza coajei poroase sau a fisurilor care pot apărea pe acesta.
În cazul în care ouăle de gâscă sau de rață provin din medii controlate – industriale, riscul de infestare cu Salmonela scade cu până la 85%. Chiar și așa însă, consumul ouălor crude de gâscă sau de rață nu este recomandat de către specialiști.
Ouăle de prepeliță
Sunt cele mai recomandate, având o valoare nutritiva mai mare cu pana de 4 ori față de oul de găină și nu prezintă riscul de a fi infestate cu Salmonela.
Cum și cât timp se mențin proaspete ouăle ?
Atâta timp cât ouăle sunt păstrate în mod corespunzător, ele pot fi ținute în frigider până la 3 săptămâni.
Astfel, oul, înainte de orice altă activitate, trebuie spălat, abia apoi va fi depozitat în frigider, în cutia speciala, cu capatul ascutit al oului in jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spatiul dintre albus si coaja).
Ouăle în sarcină
Ouăle sunt alimente de bază recomandate în sarcină sau chiar în timpul alăptării.
Prin conținutul bogat de minerale și vitamine, oul de găină asigura nutrienții necesari mămicilor pe toată periada sarcinii, precum și în timpul alăptării, dar numai în variata gătită.
Oul de gâscă, dacă este procurat din surse sigure, este un aliment foarte indicat în sarcină pentru că, prin substanțele pe care le conține, ajută la buna dezvoltare a creierului fătului.
Oul crud, de orice fel (găină, gâscă, prepeliță) trebuie evitat de către viitoarele și tinerele mămici.
Folosit în scop terapeutic pentru:
– înlăturarea durerilor din zona inimii în timpul sarcinii;
– calmarea tusei și a laringitei;
– combaterea anemiei, rahitismului, disconfortului gastric;
– poate combate congestia ochilor, dezinteria și arsurile. Consumul oului de gâscă este o bună profilaxie pentru problemele de vedere, în special pentru cataractă;
– tratarea neurodermitei și psorizisului.
Beneficiile principale ale consumului de ou:
– fixează calciul în organism;
– hrănește creierul și îmbunătățește memoria;
– elimină toxinele din ficat;
– produce secreții biliare și formează celule noi.
Documentându-mă și aflând toate acestea despre ou, un aliment de bază întâlnit oriunde, ce are proprietăți și beneficii incredibile pentru organismul nostru, încep să mă întreb dacă povestea găinii cu ouăle de aur este doar o poveste.
Surse:
http://www.eggs.org.nz/health-nutrition/
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/ouale-a-bune-sau-relei_1544
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/7-motive-pentru-care-puteti-sa-consumati-mai-multe-oua_8313
http://www.egginfo.co.uk/vitamins-and-minerals-egg-0